Należy zadać pytanie, czym w zasadzie jest konglomerat? Trzeba wiedzieć, że konglomerat to mieszanka żywicy syntetycznej (poliestrowej lub epoksydowej) i kruszywa kamiennego. Mając takie właściwości, formuje się z niej płyty, które z powodzeniem wykorzystywane są do budowy blatów kuchennych. Dodatek pigmentów zapewnia wyjątkowo interesującą i bogatą paletę barw.
Konglomerat może imitować kamień naturalny, na przykład marmur, albo skutecznie naśladować beton architektoniczny. Zawartość kruszywa kamiennego to około 90-95% objętości produktu. Najbardziej popularne obecnie są konglomeraty granitowo-kwarcytowe. Natomiast droższe od nich są konglomeraty z samego kwarcytu. Posiadają za to większą twardość, więc są bardziej odporne na zarysowania. Pamiętajmy znów o tym, że konglomeraty marmurowe, zwane aglomarmurami, są zbyt chłonne, aby można je było polecić do kuchni. Warto też wiedzieć o tym, że z konglomeratem może być mylony kompozyt, również będący formą sztucznie wytworzonego kamienia. Powstaje z mineralnej mączki spojonej żywicą poliestrową albo akrylową. Najpopularniejsze kompozyty są produkty o nazwach handlowych Marlan, Kerrock i Corian. Co ważne, są one termoplastyczne, dzięki czemu w procesie produkcji można z nich formować interesujące kształty, niemożliwe do osiągnięcia w rezultacie łączenia płyt kamiennych.
Blat kompozytowy
Blaty kompozytowe zwracają uwagę brakiem połączeń między powierzchniami pionowymi a poziomymi. W odróżnieniu od konglomeratu lub kamienia są zdecydowanie bardziej odporne na różne substancje chemiczne. Prościej jest je jednak zarysować (szczególnie te, których spoiwem jest żywica poliestrowa) i nie są aż tak odporne na wysoką temperaturę. Dlatego też lepiej jest nie stawiać na nich rozgrzanych patelni. Trzeba powiedzieć, że zarówno blaty konglomeratowe, jak i kompozytowe są o mniej więcej 20% lżejsze od kamiennych i mniej nasiąkliwe. Możemy odnawiać je metodą polerowania lub szlifowania. Będąc bardziej wytrzymałymi na złamania w porównaniu z blatami kamiennymi mogą być cieńsze i mieć nawet 2-1, 2 cm grubości. Warto dodać, że blaty konglomeratowe są nieco łatwiejsze w obróbce niż te z litego kamienia.
Kiedy wybrać blat konglomeratowy?
Oto kiedy warto wybrać blat z konglomeratu:
- Jeżeli potrzebujemy blatu odpornego na przypadkowe uszkodzenia.
- Jeśli chcemy posiadać zlew wykonany z tego samego materiału co blat i tworzący z nim jedną całość.
- Wtedy, kiedy nie stać nas na prawdziwy kamień, a drewno i materiały drewnopochodne nie pasują do stylu naszej kuchni.
- Jeśli chcemy posiadać blat z niewidocznymi łączeniami między płytami.
I warto też powiedzieć o tym, że blat z konglomeratu kosztuje obecnie od 350- 800 zł (cena za m2), natomiast blat kompozytowy od 1500 zł (cena za m2).
Zobacz także: Oświetlenie w domu – Niezbędny przewodnik